A gangszta kertész

Ron Finely Dél Los Angelesben él. Szeretne tenni azért, hogy vele együtt az amerikaiak és a munkájuk nyomán a legtöbb civilizációs életmód miatt elsivárosodott emberi környezet újra virágzóvá és egészségesebbé váljon. Italboltok, gyorséttermek és elhagyatott telkek a jellemzőek ezekre a városokra.

“Több ember hal meg az autóban evés miatt mint a lövöldözés miatt”

Az egészséges étkezési szokások hiánya, a céltalan hétköznapok, a munkanélküliség olyan betegségeket hoznak elő amik gyógyíthatóak lennének. A kóros elhízás és az ezzel járó egészségügyi problémák a nem megfelelő táplálkozásnak és a nem megfelelő környezetnek köszönhetőek. Az emberek nem jutnak hozzá a közvetlen környezetükben igazi, egészséges, friss élelmiszerhez. A bevásárlóközpontokban nem ez a kínálat.

“A probléma a megoldás.”

Finely a megoldást magában a problémában, vagyis a valódi, értékes élelmiszer előállítás hiányában találta meg. A háza előtt, egy 3X45 m-es, járda szegélyezte földcsíkon kezdte a megvalósítást, egy “étel erdő” kialakítását. Önkéntes kertészek segítségével zöldségekkel ültették be a földet, ami bár a város tulajdona, de a lakosok felelőssége rendben tartani azt. Zöldségeket ültetni a városban és kihasználni minden talpalatnyi földet, hogy megtermeljük magunknak a saját egészséges ételünket egy nagyon pozitív, előre mutató kezdeményezés. Közösségformáló, hasznos a városnak hasznos a lakóknak, rendezetté varázsolja a kopár környezetet gazdagítva ezzel az ott lakók lelkét. Hosszú távon a rendezett környezet hatására a bűnözés is csökkenhet.

“Ha a gyerekek káposztát ültetnek akkor káposztát fognak enni. Ha paradicsomot ültetnek akkor paradicsomot. De ha ezt nem mutatjuk meg nekik, nem fogják tudni hogyan hat az élelem a testre és az elmére, vakon megesznek bármit ami eléjük kerül. “

“A saját élelmedet termelni olyan mint pénzt nyomtatni.”

Ron Finely egy olyan közösségi kertészkedésről beszél, ahol a kertészkedés eszközt jelenthet a fiatalok kezében a megélhetéshez. Amellett, hogy maguknak termelnek ha többletet is termelnek az profitot hozhat. Termelői piacok jöhetnek létre.

A kertészkedésnek tehát terápiás, közösségformáló, egészségformáló, környezetformáló pozitív hatásairól akkor győződhetünk meg ha nem csak olvasunk és beszélünk róla hanem csináljuk. Most 🙂

 

Share This

Megosztom

Ha tetszett, oszd meg