Egy régi vágyunk teljesült nemrég. Pályázat útján sikerült egy gyönyörű, nagy, 8 méter átmérőjű, két ablakos, téliesített jurtát csináltatnunk. Hihetetlen, hogy ott áll a kertben. Olyan, mint egy nagy kuckó. Belül finom, friss fa illat van még.  A hétvégén azt tervezzük, hogy kint alszik az egész család. A kutya is.

Jurta belseje

Gyönyörű nevű részei vannak és színesek a tartóelemek. Kerege, tündök, lélek kötél. A kerege a jurta oldalfala, olyan mint az apácarács. A tündök, ahol a Nap betündököl, a tetején. A lélek kötél a kerege tetején végigvezetve, körbe tartja össze a falat. A jurta tetejét tartó farudak kék és sárga színűek. A nap és a kék ég színei. A kerek tündök és az azt tartó két oszlop piros, a tűz színei. Ez már magában olyan mint egy mese.

 

 

 

Jurta tetejeA kertünk és a környék is olyan mint egy tündérmese, most meg aztán különösen. A jurta felállításával egy hely is született, ahova ha bemegyünk és leülünk azonnal eszünkbe jut egy csomó izgalmas erdei történet. Van is a tarsolyunkban mese alapanyag már így is.

Találtunk már újszülött őzikét, törött lábú kismadarat, gyerek cickányt. Körözött már este a ház felett bagoly és suhant el a fülünk mellett közel denevér is. Naponta találkozunk óriási szarvasbogarakkal, vittünk már hátra a kertből siklót és a pincénkben lakik egy hatalmas béka.

stag-beetle-383984_640

Rókák laknak a bekötő útnál és 3 őz szaladt át előttünk az erdei ösvényen. A padlásunkon nyest család lakik. Jobban örülnénk neki, ha nem a mi padlásunkon élnének,mert nagyon hangosak. A gyerekek szerint tündér illatot lehet érezni a megszokott erdei sétánk egy bizonyos helyén…. Őz és vaddisznó lábnyomokat gyakran látunk a földön.

 

 

Ennyi alapanyag már magában bőven elég lenne titokzatos és kalandos történetek kitalálásához. Ami a legjobb az egészben, hogy folyamatosan részesei is vagyunk ezeknek a történeteknek.

Tegnap este, mielőtt bevackoltuk volna magunkat a jurtába éjszakára még elmentünk egy esti sétára a mezőre.  A kutyák elől rohangáltak. A gyerekek utánuk. Mi meg ő utánuk sétálgattunk. Aztán a nagy rétre kiérve a gyerekek üldözni kezdték az apukákat. Gazellásat játszottak. Ők voltak az éhes oroszlánok, akiknek be kellett keríteni, aztán elkapni és megenni a menekülő gazellákat.

children-509558_640

Máskor a dombról gurulunk lefelé a puha füvön, vagy madársóskát, erdei snidlinget gyűjtünk a vajas kenyérre, mentát a szörpbe, csalánt teának. A lándzsás útifű buzogányával jól lehet lőni. Ha hurkot készítesz a szárából kilőheted. A fűszállal lehet fütyülni, az út közben talált bot pedig rengeteg mindenre jó lehet. Mint a mesében: Az okoska botocska.

 

 

woman-546207_1280

A tavalyi táborozóinkra nagyon büszkék vagyunk. Mindannyian újra jönnek idén is. Nagyon várjuk őket. És várjuk azokat a gyerekeket is akik most jönnek először.

 

Share This

Megosztom

Ha tetszett, oszd meg