A mulcsozás fontosságát nem lehet túlhangsúlyozni. Többnyire a “nem ásom a földet” és permakultúrás módszer hívei használják előszeretettel. A módszer lényege röviden abból áll, hogy különféle szerves anyagokat rétegezünk egymás fölé a talaj felszínén, amelyek idővel elbomlanak és összeérnek így alkotva egyfajta talajt a talajon, amely szerkezeténél fogva tökéletes lesz növényeink számára legyen szó magról ültetésről vagy palántázásról. Általában célszerű megcsinálni ősszel, mert néhány hónap szükséges a lebomláshoz, de múlt évben mi ilyenkor készítettük el (lásd a filmet) és ültettünk bele hagymát és ki is kelt. A rajzon lapmulcs (forrás: www.patternliteracy.com) részletesen látható, mely rétegek milyen vastagságban kerülnek egymásra. Az így készíŧett humusz – merthogy azzá válik – nagy mértékben hozzájárul a talaj szerkezetének javításához: a kötött talajt fellazítja, a laza, homokos talajt megköti, továbbá a terület vízmegtartó képességét növeli, ezáltal javul a vízháztartás és ennek következménye, hogy szebb, egészségesebb növényeink lesznek.

Share This

Megosztom

Ha tetszett, oszd meg